måndag 1 mars 2010

Tillbaka!

Nuså, nu ska jag ta tag i bokbloggen igen.
Det har gått ett tag och examinationer från universitetet och en mycket stressad höst lämnade mig oinspirerad och matt inför böcker, men nu är det nya tag!

Så lite sent blir uppdateringen om Herta Müller.
Andreas frågade i föregående inlägg om jag läst nått av Herta och ja, det har jag. Men jag har inte läst någon prosa av henne. Endast lite poesi, vilket inte hör till vanligheten att hon skriver om jag förstått saken rätt. Herta Müller är för mig en ganska okänd författare. Däremot förkom hon frekvent när mina professorer föreläste under mina litteraturvetenskapsstudier, men vi gjorde aldrig några djupdyk ner i hennes författarskap. Däremot tycker jag att du ska läsa henne Andreas, det tror jag är värt det. Hon är som jag förstått inte svårläst men är heller ingen "typisk svensk deckarförfattare ...". Det enda svåra skulle väl vara hennes prosapoesiaktiga skrivsätt, men det beror på bok då jag förstått att inte alla hennes böcker är på det sättet.


Jag fick denna bok av Herta när jag avslutade min praktik i höstas, "Hjärtdjur" och kommer gladeligen att läsa den, men först ska jag göra slut på mastodontboken jag läser just nu:

Svärdet och Spiran av Ken Folett.
Jag vet inte om det är en bok jag rekommenderar. Nu har jag läst halva och det är 500-600 sidor kvar, och den är bra, jag vill veta hur det går. Men den är lite långrandig ibland på ett sätt. Det Ken Folett är jättebra på är att han gjort sin research. Han är extremt trovärdig och kunnig i ämnet medeltiden och jag tycker han är duktig. Men som sagt, vissa stycken bara skummar jag mig igenom då de inte känns så relevanta. Men ändå, jag gillar den, men det är inte den bästa bok jag läst. Jag får återkomma gällande betyget på den.