onsdag 18 juni 2008

Att göra kön - Om vårt våldsamma behov av att vara kvinnor och män


Ylva Elvin-Nowak och Heléne Thomssons bok från 2003 är en bok som jag har som kurslitteratur men som jag redan nu läst. Och jag gillar den skitmycket. Det här är boken jag vill ge till alla kvinnor och män i min närhet som hävdar att jämställdhet "och sånt där" är det som 68-rörelsen och rödstrumporna sysslade med och inte är något de vill beblanda sig med.
Det här är boken som tar exempel från intervjuer med både kvinnor och män i olika åldrar och olika etniciteter och även från olika delar av världen, inte bara människor som lever i Sverige gör det enkelt att förstå könsmaktsordningen ur ett otroligt enkelt och vardagligt exemplifierande.

Såklart är det här en bok jag i allra högsta grad rekommenderar, och trots att jag vill att det är de personer som skulle behöva läsa den som ska göra det, så vet jag bättre. För personer som behöver läsa den här boken kommer förmodligen inte göra det. De anser förmodligen att det här är ännu en feministisk bok och självklart är feminist i det närmaste ett skällsord i dessa personers öron.
Men ändå. Läs den!!!!! Det har väl aldrig skadat att börja ifrågasätta sig själv, sitt sätt att vara och tänka..eller?

Att den är vald till kurslitteratur förstår jag då den tar upp ämnet hur vi gör kön på ett spårkligt väldigt enkelt sätt. Både kvinnor och män "gör kön" på det sätt att vi internaliserar känslan och varandet i oss utifrån relativt stereotypa normer, men inte bara i oss själva utan även på och i andra människor.
Är man intresserad av könsmaktsstrukturer, feminism, jämställdhet och genus är det här en bra bok om man är "nybörjare" på det hela.
Jag fick många saker förklarade för mig trots att jag inte ser mig själv som "nybörjare" på ämnet. Men det är en komplex värld i genusdiskussionen och den här boken förtydligar saker väldigt bra och enkelt.
Det som jag tror kan trötta ut och tråka ut den som redan kan väldigt mycket om det här är att den ibland känns lite repetitiv. Vissa partier blev jag rätt trött av att läsa, då det för mig kändes som att jag redan visste det och att de redan talat om det några sidor innan.
Men det spelar ingen roll, för det är helt enkelt en både bra, intressant och behövlig bok i ett land där jämställdheten ändå kommit så långt men ändå har så otroligt långt kvar till mål.

Läs den!
7 + av 10

3 kommentarer:

Anonym sa...

vad kul det vore om du skrev om örker en vacker dag! som om du inte kände hon som skrivit den alltså.

Anonym sa...

Klart som korvspat att jag ska skriva om Örker. Det är ju givet. När får man köpa den då, så man kan recensera den sen ? =)

Anonym sa...

jag försöker få reda på det men hon svarar inte, bruttan på förlaget. man undrar om hon ligger och rumlar om i sänghalmen HELA dagarna or what!